/ Istock
На 18 март изтече вторият 120-дневен срок на действие на „черноморската инициатива” за износа на украински продоволствия. Във връзка с липсата на движение по осъществяването на Меморандума между Русия и ООН за нормализиране на износа на руска селскостопанска продукция Москва взе решение да съкрати срока на поредното удължаване до 60 дни, т.е. до 18 май. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в профила си в Телеграм.

С позицията на Русия бяха запознати официално Турция и Украйна като страни по „черноморската инициатива”, както и представителите на ООН, на което не са последвали възражения, уточни Захарова.

По-нататъшното решение за удължаване срока на инициативата ще зависи от напредъка в осъществяването на следните условия в контекста на прилагането на Меморандума между Русия и ООН:

- Включване обратно в системата SWIFT на „Росселхозбанк”;
- Възобновяване доставките на селскостопанска техника, резервни части и сервизно обслужване;
- Отмяна на ограниченията за застраховане и презастраховане и сваляне на забраната за достъп до пристанища;
- Възстановяване дейността на тръбопровода за амоняк „Толиати – Одеса”;
- Отблокиране на чуждестранните активи и сметки на руските компании, свързани с производството и транспортирането на продоволствия и торове.



В случай че няма развитие по изпълнението на посочените изисквания, които не са нови и следва вече да са решени в рамките на Меморандума между Русия и ООН, участието на Москва в „черноморската инициатива” ще бъде преустановено, подчерта говорителят на външно министерство.