Москва определи експулсирането на дипломат от Румъния като „враждебен акт
Москва определи експулсирането на дипломат от Румъния като „враждебен акт / снимка: БГНЕС, архив

Москва е изразила протест пред румънските власти заради обявяването на сътрудник на посолството на Русия в Букурещ за персона нон грата. Това съобщи днес руското външно министерство, цитирано от агенция ИТАР-ТАСС. Вчера румънското външно министерство предаде на посолството на Русия в Букурещ нота, в която съобщи за решението на румънските власти да обявят за персона нон грата първия секретар на руската дипломатическа мисия като ответна мярка на екстрадирането от Русия на румънския дипломат Габриел Греку.

Русия определи днес експулсирането на руски дипломат от Румъния като „враждебен и необоснован акт", предаде агенция АФП. „Това решение „е враждебен и напълно необоснован акт", заяви руското министерство на външните работи. В изявление министерството подчерта, че Москва „категорично отхвърля този деструктивен подход". „Запазваме си правото да предприеме ответни мерки", предупреди министерството, цитирано от БТА.

От руското външно ведомство напомнят, че първият секретар на посолството на Румъния в Москва е бил задържан с веществени доказателства, материали и предмети, част от шпионско оборудване. „Руският дипломат не е извършвал подобни дейности, които да дадат основание за такова решение", подчертава руското външно министерство. „Подобно поведение на румънските власти свидетелства за тяхното желание умишлено да бъде влошена атмосферата на отношенията между Москва и Букурещ", смятат от министерството на външните работи на Русия.