/ iStock/Getty Images
Мощен тайфун връхлетя югозападната част на Япония със силни валежи и ветрове, рани десетки хора и се насочи на север към Токио, съобщи Асошиейтед прес.

След като тайфунът "Нанмадол" достигна сушата в района на Кюшу вчера, улиците бяха залети с кална вода от реките, а голяма част от жилищата останаха без ток.

По данни на Японската метеорологична агенция тайфунът е навлязъл с постоянни ветрове със скорост 108 км/ч и пориви до 162 км/ч.

Десетки хиляди хора прекараха нощта в гимназии и други обекти в рамките на превантивна евакуация на застрашените жилищни сгради.

По данни на японските медии повече от 60 души са били ранени.

Страховитият вятър е разбил указателни табели. В град Кагошима, Югозападна Япония, се е счупил строителен кран.

Влаковете-стрели и авиокомпаниите преустановиха работа. Бяха издадени предупреждения за свлачища и придошли реки. В югозападната част на Япония временно бяха затворени вериги магазини за хранителни стоки и служби за доставки, а движението по някои магистрали беше преустановено, също така хората имаха известни проблеми с мобилните телефони.

Според прогнозите бурята ще продължи да се движи на североизток над главния японски остров Хоншу, като ще предизвика проливни валежи в региона, включващ градовете Осака и Киото, преди утре да достигне Токио и да се насочи към североизточна Япония.
БТА