Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Фредерика Могерини
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Фредерика Могерини / БГНЕС
Правителството на Косово трябва да незабавно да анулира решението си за въвеждане на мита в размер на 100 процента за стоките, внасяни от Сърбия и Босна и Херцеговина. Това се казва в изявление на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, съобщи ТАСС.

В документа се казва, че въведените мита са в нарушение на Споразумението между страните от Централна Европа за свободна търговия (ЦЕФТА) и противоречи на духа на Споразумението между Косово и ЕС за асоцииране и стабилизиране.

Сръбският президент Александър Вучич
БГНЕС, архив

Сърбия няма да въвежда ответни мерки срещу Косово, след като Прищина въведе 100-процентни мита върху вноса на сръбски стоки, реши съветът за сигурност на страната на свиканото днес спешно заседание. Това съобщи след заседанието лично сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

"Ние решихме, че няма да отговаряме на Прищина с аналогични мерки, защото искаме да бъдем отговори и сериозни партньори. Няма да спираме техните камиони, техните пътници, няма да прекъсваме маршрутите на превоза на стоки", каза той, като посочи, че косовското решение е де факто забрана на търговията.
 
БТА