Мистериозно изчезналата през 1983 г. Емануела Орланди е жива и се намира в Турция
Мистериозно изчезналата през 1983 г. Емануела Орланди е жива и се намира в Турция / снимка: БГНЕС, архив

Мистериозно изчезналата през 1983 г. жителка на Ватикана Емануела Орланди е жива и се намира в Турция, съобщава в. "Гадзета дел Медзоджорно", като цитира бившия италиански съдия-следовател и настоящ почетен председател на Касационния съд Фердинандо Импозимато.

"Емануела е жива, живее в Турция с приятеля си, който е един от нейните похитители. Първо тя е била отведена в Германия, после във Франция, а накрая в Турция. Днес тя няма интерес да разкрива, че е жива, защото животът й е вече на друго място", заяви Импозимато.

Фердинандо Импозимато водеше знакови разследвания в Италия, в това число и за покушението на папа Йоан Павел Втори. Неотдавна той издаде книгата "Атентатът срещу папата", която породи оживени дебати в Италия и в която той отново излага хипотезите си за покушението срещу Йоан Павел Втори.

Емануела Орланди беше на 15 години, когато изчезна безследно през юни 1983 г. във Ватикана на път за училище. В последствие случаят беше обвързан с покушението срещу Йоан Павел Втори и арестуването на Мехмет Али Агджа. Това стана, когато анонимни лица се обадиха на семейството на Орланди и казаха, че тя е похитена от терористична група, която иска момичето да бъде разменено с Агджа.

Непосредствено след изчезването на Емануела обаче няколко души твърдяха, че тя е избягала от вкъщи и им се е представила под името Барбара и Барбарела, предава БТА. През годините случаят беше обвързан и с прословутата италианска престъпна групировка Бандата "Малияна".

Години наред неколкократно се твърдеше, че Емануела живеела на най-различни места. В интервю за турската държавна телевизия Ти Ар Ти, което даде през 2010 г. след освобождаването си от затвора, Агджа каза, че Орланди живеела в източноевропейска страна и била монахиня, след като известно време била затворничка във Ватикана. Родителите й знаели къде се намира, виждали се с нея, но тя нямала право да напуска манастира, твърдеше Агджа.

Четири години по-рано Агджа беше казал, че Орланди заедно с друго безследно изчезнало момиче - Мирела Грегори, била отвлечена съгласно план, който щял да му помогне да излезе от затвора.

На двайсетата годишнина от атентата срещу папа Йоан Павел Втори на 13 май 2001 г. близо до Ватикана беше открит малък човешки череп в чанта, на която бе извезан ликът на Падре Пио. Някои медии писаха, че това бил черепът на Орланди, други казаха, че е някакво послание по повод годишнината от покушението, а трети определиха това като шега-проява на лош вкус.