Мирният план на Меркел и Оланд предвижда децентрализация на Донбас
Мирният план на Меркел и Оланд предвижда децентрализация на Донбас / снимка: БГНЕС, архив

Новият мирен план, обсъждан днес в Киев от украинския президент Петро Порошенко с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, се базира на договореностите от Минск, заяви по телевизия "5 канал" говорителят на украинското външно министерство Евхен Перебейнос, цитиран от ТАСС.

"Всички възможни конфигурации от плана ще се основават на минските договорености. Именно те определят абсолютно изчерпателен план за постигане на мир в Украйна", изтъкна той, уточнявайки, че по определени въпроси са възможни компромиси.

Русия има едно виждане за разделителната линия, Украйна настоява за друго, но позициите по принципните въпроси като териториалната цялост на Украйна, необходимостта Украйна да има контрол над своята граница, извеждането от територията на Украйна на чуждестранните войски - трябва да останат неизменни, каза Перебейнос.

Главната задача на новия мирен план е да определи последователността и приоритета на стъпките, и да очертае временни рамки за изпълнение на всички пунктове, предвидени в минските договорености, отбеляза той.

Новият мирен план за уреждане на ситуацията в Югоизточна Украйна предвижда определено равнище на децентрализация на Донбас, посочи Перебейнос. Какво може да бъде равнището на децентрализация на Украйна ще обсъждат нашият парламент и украинската власт, изтъкна говорителят.

Принципът за териториалната цялост на Украйна и безусловният контрол на централната власт върху цялата украинска територия обаче не подлежи на съмнение, добави Перебейнос.

Франсоа Оланд и Ангела Меркел предложиха днес нов мирен план, който представиха в Киев преди утре да го изложат и пред Москва. Изненадващата стъпка изглежда цели да изпревари евентуално решение на САЩ да достави смъртоносно оръжие на Украйна, което европейците се опасяват, че ще предизвика още по-голямо разрастване на военните действия, посочва Асошиейтед прес.

Двамата лидери не огласиха подробности по съдържанието на предложенията си, за да не навредят на тънката дипломация, която изисква въпросът, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА