/ БГНЕС
Министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ-9“ координираха общи позиции във връзка със ситуацията в Украйна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

Министърът на отбраната на България Стефан Янев участва в срещата, която се проведе чрез видеоконферентна връзка. В нея участва и секретарят по отбрана на САЩ Лойд Остин.

Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни членки от източния фланг на НАТО - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

Министрите на отбраната споделиха общо разбиране за ситуацията в областта на сигурността на източния фланг на Алианса след започналото въоръжено нападение на Руската Федерация над Украйна и координираха общи позиции по въпросите за обсъждане на предстоящата среща на държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО, която ще се проведе на 25 февруари, информират от военното ни министерство. 

Съюзниците осъдиха по най-категоричен начин нахлуването на Русия в Украйна и призоваха Русия незабавно да прекрати военните си действия.  Агресивната политика на Русия, материализирана в напълно неприемливото военно нападение над суверенна Украйна, обединиха мненията на съюзниците от формата за необходимостта от тясно съюзническо сътрудничество, координирани действия на Алианса, както и по жизненоважната необходимост от засилване на възпиращия и отбранителен потенциал по източния фланг на  НАТО.

Министрите на отбраната подчертаха, че развърнатата военна агресия срещу Украйна изисква от държавните ръководители на страните членки на Алианса да вземат отговорни и перспективни решения, които имат потенциала да възпрат всякакви враждебни действия и да защитят при необходимост съюзниците от източния фланг, се посочва в съобщението.