Микола Азаров нарече събитията в Украйна опит за държавен преврат
Микола Азаров нарече събитията в Украйна опит за държавен преврат / БГНЕС

Украинският премиер Микола Азаров окачестви като "опит за държавен преврат" протичащите събития в Украйна. "И всички, които поддържат този преврат, трябва ясно да кажат: Да, ние сме за свалянето на законната власт в Украйна, а не да се крият зад мирните демонстранти", заяви Азаров.

Той подчерта, че сградата на правителството в Киев е под обсада, превзета е сградата на Лвовската областна администрация и че срещу себе си управляващите имат "не опозиция, а бунтовници".

Според премиера е прекрачена т.нар. червена линия, защото демонстрантите хвърлят коктейли "Молотов" и превземат правителствени сгради, което съвсем не означава мирни протести. Микола Азаров изключи възможността от произвеждането на предсрочни президентски избори. "Какви избори, когато има безредици. . . когато центърът на Киев практически е завзет от бунтовници?", попита реторично премиерът.

После той добави, че първо трябва да бъде нормализирано положението в страната, а после да се говори за други неща.

Правителството на Украйна няма участие в гибелта на хора по време на масовите безредици на улица "Грушевски" в Киев, добави Азаров на срещата си в Давос с генералния директор на Световната търговска организация Роберту Азеведу, предаде ИТАР-ТАСС.

"Като министър-председател на Украйна отговорно заявявам, че властта няма нищо общо с гибелта на хора. Ние дълбоко съчувстваме на тази трагедия", се казва в изявлението, цитирано от правителствената пресслужба в Киев. По думите на Азаров украинските власти имат срещу себе си "изтънчени и крайно жестоки провокации" от страна на войнствени лица, за които "човешкият живот е само разменна монета за постигане на целите им - противоконституционно завземане на властта". Микола Азаров подчерта, че в създалата се ситуация силите на реда "ограничават употребата на сила изключително за сдържането на агресията" от страна на демонстрантите.

Сблъсъците между антиправителствените демонстранти и силите за сигурност в района на улица "Грушевски" започнаха на 19 януари. По данни на градската администрация в Киев вследствие на сблъсъците медицинска помощ са потрили 157 участници в протеста. Генералната прокуратура е потвърдила смъртта на двама демонстранти, посочва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Агенцията съобщава, че пребиваващият в Давос Микола Азаров се е срещнал и с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, когото е уверил, че събитията в Киев не са подкрепяни от "мнозинството граждани на страната". Азаров е благодарил на Ягланд за неговата "премерена оценка" относно положението в украинската столица и е декларирал, че правителството на Украйна е готово да вземе всякакви решения, за да бъде намерен изход от кризата посредством компромис.

Междувременно украинското вътрешно министерство съобщи за 18 арестувани в Киев за атака срещу автобуси с бойци от специалните части "Беркут". Според министерството нападателите, въоръжени с бейзболни бухалки, нанасяли удари по транспортните средства и атакували спецполицаите, един от които получил фрактура на крака. От МВР добавиха, че задържаните ще бъдат обвинени в групово хулиганство и оказване на съпротива на органите на реда, за което се предвижда затвор до 6 години. Неколкостотин антиправителствени демонстранти превзеха днес сградата на областната администрация на Лвовската област, казаха от градския съвет в Лвов. Преди това демонстрантите поискаха при тях да се яви областният управител Олег Сало и да обяви какво е отношението му към събитията в Киев. Но най-буйните от демонстрантите не дочакали идването на губернатора и нахлули в сградата, предаде ИТАР-ТАСС.

Днес в Лвов е ден на траур за загиналите протестиращи в Киев. На 1 декември Лвовският областен съвет взе решение за предсрочни избори на президент и парламент на Украйна, което бе отменено от съда. Регионалният парламент реши също занапред да не се подчинява на указите на президента Виктор Янукович, защото той накърнява правата на човека.