/ БГНЕС
Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис е обещал на българския си колега Кирил Петков помощта на своята страна за България, след като Русия спря газовите доставки, предава БТА, като се позовава на "Ройтерс".

Двамата лидери са обсъдили въпроса в разговор по телефона по-рано днес.

"Премиерът каза, че Гърция ще помогне на България да се справи с новата ситуация, причинена от руските решения в енергетиката", съобщиха от кабинета на Мицотакис в изявление, без да се посочват допълнителни подробности.

Гръцки източник твърди, че Атина може да помогне на София, като обърне потока на синьото гориво по газопровода "Турски поток" - механизъм, който е бил използван и преди.

Газопроводът доставя руски газ в Гърция през Черно море, Турция и България, припомня агенцията.

Премиерът Кирил Петков също спомена за разговора си с Мицотакис в изказване преди началото на правителствено заседание. Петков посочи, че правителството продължава да се фокусира върху газовата връзка с Гърция. 

"Тази сутрин се чух с премиера Кириакос Мицотакис и той потвърди, че всичко върви по план. През юни физическото изпълнение на тази връзка ще бъде готово. Едновременно с това той потвърди и общи действия за диверсификация чрез втечнен газ", отбеляза още Петков. 
БТА