Френският президент мечтае за историческо реформиране на Европа
Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон изразиха готовност за евентуална промяна на европейските договори, по-специално за реформа на функционирането на еврозоната, предаде АФП.
 
"От германска гледна точка е възможно да се променят договорите, ако има смисъл", заяви Меркел в Берлин след срещата с Макрон, който от своя страна подчерта, че идеята за промяна на договорите на ЕС "повече няма да е табу" за Франция.
 

БГНЕС


Френският президент обеща да извърши съществени икономически и социални реформи в страната си и заяви, че те са важни и за Европа, за да може тя да се развива, предаде ДПА.
 
Еманюел Макрон официално пое кормилото в Елисейския дворец

Макрон отбеляза, че Франция не е успяла да реши своя проблем с масовата безработица през последните 30 години и обеща, че новото му правителство ще се посвети на решаването му. Франция и Германия са достигнали исторически момент заради засилването на популизма и това налага двете страни да работят по-тясно заедно, каза той.
 
"Има няколко области, в които можем да сътрудничим в краткосрочен план. Обща политика на даване на убежище, работата в друга страна от ЕС и двустранната търговия. Всичко това ще се отрази на гражданите ни. Трябва ни повече прагматизъм, по-малко бюрокрация и Европа, която да защитава гражданите ни", заяви френският президент.
 

БГНЕС

 
След посрещането на Макрон с военни почести двамата лидери се договориха да изработят средносрочна пътна карта за задълбочаване на интеграцията в ЕС и укрепване на еврозоната срещу кризи, предаде Ройтерс.
 
"Германия ще благоденства в дългосрочен план само ако Европа благоденства, а Европа ще благоденства само ако има силна Франция", заяви Меркел. Тя добави, че правителствата на Франция и Германия ще имат общо заседание през юли, след парламентарните избори във Франция.

Първи реакции срещу новия френски премиер

Меркел заяви, че с Макрон са обсъдили европейската система за предоставяне на убежище, търговските отношения и други въпроси, предаде АП. "Всеки от нас представлява интересите на своята страна, но интересите на Германия по естествен начин са тясно свързани с интересите на Франция", посочи Меркел и призова за нова динамика в германско-френските отношения.
 
Макрон посети Берлин в първия ден след встъпването си в длъжност, продължавайки традицията френските президенти да правят първото си чуждестранно посещение в Германия. Той е четвъртият френски президент, с когото работи Меркел за близо 12 години като канцлер на Германия, отбелязва АП.
 
Меркел заяви, че европейските страни не трябва да мислят, че ЕС не трябва никога да прави промени в договорите си. "Такъв Европейски съюз би бил уязвим от всяка посока на света", каза тя.
 

БГНЕС


Макрон посочи, че ще извърши реформи във Франция за решаване на проблема с високата безработица "не защото Европа го иска, а защото Франция се нуждае от това".
 
Френският президент се постара да успокои германския канцлер, като увери, че е против идеята за общо поемане на минали дългове на страни членки на еврозоната, отбелязва АФП. "Не съм привърженик на общото поемане на миналите дългове в еврозоната, защото това води до политика на отказ от отговорност", каза Макрон.
 

БГНЕС


Меркел заяви, че средносрочната перспектива за развитие на ЕС "ще съдържа проекти, които няма да възникнат за една нощ, но у нас има общото убеждение, че сега трябва да се занимаваме не само с напускането на Великобритания, а преди всичко да помислим как да укрепим останалия Европейски съюз и еврозоната", заяви Меркел, цитирана от ТАСС.
 
"Без Европа няма да има мир, благоденствие и свобода", заяви Макрон. "Готови сме за реформа на институциите и за нови договори", добави той. Президентът на Франция обеща да е "откровен и конструктивен партньор" на Германия. "Трябва да вървим към по-демократичен ЕС", каза Макрон.
БТА