Мексиканският залив очаква тропическата буря Бони
Мексиканският залив очаква тропическата буря Бони / снимка: Reuters, архив

Тропическата буря Бони достигна Южна Флорида, очаква се до часове тя да достигне и до Мексиканския залив, съобщиха американски метеоролози, цитирани от АФП.

В 12.00 ч. по Гринуич, центърът на бурята е бил на 130 км на юг-югоизток от Маями (Флорида). Тя се движи на запад с 31 км в час, с ветрове, достигащи 65 км в час и проливни дъждове, съобщи Националният център за ураганите, базиран в Маями. Отправени са предупреждения за източното крайбрежие на Флорида. Според Националния център за ураганите, Бони трябва да достигне Мексиканския залив тази вечер. При преминаването си през залива, бурята може леко да се засили, допълва центърът.

Според американските метеоролози, Бони ще мине точно над засегнатия от петролния разлив район  през нощта на събота срещу неделя и ще достигне Луизиана в неделя сутринта, посочва БТА. Поради очакваното приближаване на Бони, „Бритиш петролиъм" вече обяви, че спира временно дейностите си около кладенеца, причинил петролния разлив. Близо 2000 души, които работят за овладяването на петролното петно, много кораби и платформи се подготвят да се евакуират, заяви Тад Алън, представител на операциите за борба срещу петролния разлив.