Масларова се срещна с виетнамски депутати
Масларова се срещна с виетнамски депутати / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова се срещна в Ханой с виетнамски депутати, членове на социалната комисия на парламента.

България като член на Европейския съюз държи на качеството на работата и квалификацията на работниците и тези високи критерии се прилагат и за гражданите на трети страни, които искат да работят у нас. Това подчерта Масларова пред заместник-председателя на социалната комисия на виетнамския парламент Данг Нху Лоа. Масларова обясни, че 12 процента от разходите на фирмите в Европейския съюз са за обучение на работещите, а само през тази година България ще инвестира 60 процента повече средства от миналата за квалификация и преквалификация, както и пари за развитие на човешките ресурси от европейските фондове.

Виетнамският парламентарист изрази разбиране, че в условията на пазарна икономика виетнамски работници не могат да бъдат изпращани в България както в миналото, но подчерта, че заради голямата безработица във Виетнам страната му има голям интерес от износ на работна ръка и заради това през 2004 година е приет специален закон.

Както на всички разговори досега, и виетнамските депутати подчертаваха традиционните връзки и помощ от България още от времето на основателя на Виетнамската социалистическа република Хо Ши Мин, чийто портрет или бюст неизменно присъства на всяка среща. Виетнамският парламент, обаче, вече няма група за приятелство с България, тъй като има обща група за връзките с Европейския съюз, чиито председател за Виетнам през втората половина на миналата година беше българския посланик заради липсата на посолство в Ханой на официалния председател на Съюза - тогава Португалия.

По-късно днес Масларова ще има среща с президента на Асоциацията за осигуряване на работна ръка.