/ Gulliver/Getty Images

Обект, подобен на купчина спагети, открит от марсохода на НАСА "Марс Персеверанс", заинтригува космическите наблюдатели, като накара някои от тях да разсъждават за качеството на италианската кухня на Червената планета.

Но най-правдоподобното обяснение е по-прозаично: вероятно става дума за останки от компонент, използван за спускането на роботизирания изследовател на марсианската повърхност през февруари 2021 г.

Корабът на НАСА кацна на Марс и изпрати първи снимки (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Обсъждахме откъде е, но имаше предположения, че това е парче от заплетена корда от парашута или от системата за кацане, която спуска марсохода на земята", заяви пред АФП говорител на Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

"Имайте предвид, че нямаме потвърждение, че това е едното или другото", добави той. Снопът отломки беше забелязан за първи път на 12 юли от предната лява камера за избягване на опасности на марсохода - но когато четири дни по-късно "Персеверанс" се върна на същото място, той беше изчезнал.

Вероятно е бил отнесен от вятъра, подобно на парче от термично одеяло, което може да е дошло от системата за кацане, задвижвана от ракета, която беше забелязана миналия месец.

Натрупването на боклуци, оставени от "Персеверанс", се смята за малка цена за благородните научни цели на марсохода - търсене на биосигнатури на древни микробни форми на живот.

В Япония разработват сграда с изкуствена гравитация като подготовка за живот на Марс и Луната

А тези предмети един ден може да се превърнат в ценни артефакти за бъдещите колонизатори на Марс.

"След около сто години обитателите на Марс с нетърпение ще събират всички тези неща и или ще ги излагат в музеи, или ще ги превръщат в "исторически бижута" - пише в Туитър астрономът любител Стюарт Аткинсън.

БГНЕС