Мароко спря френско списание заради изображение на Аллах
Мароко спря френско списание заради изображение на Аллах / снимка: sxc.hu

Мароканските власти спряха разпространението на новия брой на френското седмично списание „Нувел обсерватьор” с аргумента, че то съдържа изображение на Аллах, което  мюсюлманската традиция забранява. Това съобщи АФП, позовавайки се на министъра на комуникациите Мустафа Хелфи.

Този брой на „Нувел обсерватьор” беше забранен, тъй като в него има изображение на Бог, което мароканските закони не разрешават. Мярката няма нищо общо със свободата на словото, каза Хелфи. Списанието може отново да се разпространява, ако премахне рисунката, на която е изобразен Аллах. Има решение на ООН, което забранява посегателствата върху религиите. Министерството се готви да влезе във връзка с френската редакция, за да се избегнат подобни случаи в бъдеще, допълни министърът.

Пред АФП директорът на „Нувел обсерватьор” Лоран Жофрен нарече недопустим и обезпокоителен факта, че списанието се забранява за втори път в Мароко в рамките на 30 дни, отбелязва БТА.

В началото на януари властите в Мароко забраниха брой на „Нувел обсерватьор”, в който бяха публикувани поредица статии за арабския свят, включващи изображение на пророка Мохамед. Дни по-рано беше забранено специално издание от 95 страници на френския седмичник „Експрес”, посветено на исляма, пак заради изображение на пророка.

Вчера в Мароко беше забранен и извънреден брой на католическото списание „Пелрен” („Поклонник”) със заглавие „Петдесет ключа за вникване в исляма”, под претекст, че съдържа изображение на пророка Мохамед - нещо, което седмичното списание опроверга.