Маргарет Бекет не е оказвала натиск върху разследването по случая „Литвиненко”
Маргарет Бекет не е оказвала натиск върху разследването по случая „Литвиненко” / netinfo

Британски прокурори отричат твърденията, че британската външна министърка Маргарет Бекет е упражнила натиск върху тях да спрат преследването на руснаци, заподозрени във връзка със смъртта на бившия руски таен агент Александър Литвиненко, предаде Франс прес.

Литвиненко почина в лондонска клиника в края на ноември миналата година, след като беше отровен с радиоактивното вещество полоний 210. Британската прокуратура подозира, че руските бизнесмени Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, които са и бивши руски тайни агенти, както и сънародникът им Вячеслав Соколенко имат отношение към смъртта на Литвиненко. Те са се срещнали с него в Лондон три седмици преди смъртта му.

Според таблоида "Нюз ъв дъ уърлд" британската външна министърка е упражнила натиск върху прокуратурата да не издава заповеди за задържането на тези руснаци, защото това би разгневило Москва.

"Напълно неверни са твърденията, че прокуратурата е била подложена на някакъв натиск от министерството на вътрешните работи по случая "Литвиненко". Все още не е взето никакво решение по случая, ние продължаваме да търсим доказателства", заявява в комюнике сър Кен Макдоналд от британската прокуратура.

Отношенията на Лондон с Москва се влошиха след мистериозната кончина на Литвиненко и отказа на Великобритания да екстрадира в Русия Борис Березовски, яростен критик на режима на Владимир Путин, припомня Франс прес.