Малайзийският премиер иска бързо наказание за виновните, ако се докаже, че самолетът е свален
Малайзийският премиер иска бързо наказание за виновните, ако се докаже, че самолетът е свален / снимка: БГНЕС

Премиерът на Малайзия Наджиб Разак настоя за бърз съд на виновниците за катастрофата на самолета на Малайзийските авиолинии в Украйна, ако се окаже, че той е бил свален, предаде Ройтерс.

В писмено изявление, прочетено на пресконференция, Раджиб каза, че Малайзия засега не е в състояние да потвърди какво е предизвикало разбиването на самолета, летял от Амстердам за Куала Лумпур, но добави, че боингът не е подал сигнал за бедствие. Той изтъкна, че маршрутът, по който е летял самолетът, е бил обявен за безопасен от Международната организация за гражданска авиация (ИКАО), съобщи АП.

Разак съобщи, че е разговарял по телефона с президента на САЩ Барак Обама и двамата са били единодушни, че следователите трябва да получат пълен достъп до мястото на катастрофата. „Украинските власти смятат, че самолетът е бил свален”, каза премиерът на Малайзия.

„На този етап обаче Малайзия не е в състояние да потвърдим каква е била причината за тази трагедия”, заяви той. Но ние сме длъжни да установим какво точно се е случило и ние ще го направим, обеща премиерът. Ако се окаже, че самолетът наистина е бил свален, извършителите трябва бързо да бъдат изправени на съд.

Малайзия изплаща специален самолет в Киев с екип от следователи и спасители, каза Разак. Той изтъкна, че международни специалисти трябва да имат пълен достъп до мястото на катастрофата, че никой не бива да се докосва до отломките, включително до „черните кутии”, преди на мястото на катастрофата да пристигнат международни експерти, пише БТА.

Разак каза, че разговарял и с украинския президент Петро Порошенко и той му е обещал да се договори с бунтовниците в Източна Украйна те да осигурят хуманитарен коридор до мястото на катастрофата.

Междувременно руското министерство на отбраната изрази съмнение в изявленията на Киев, че вчера украински самолети не са стреляли по въздушни цели. Изявленията на Киев, че зенитни ракетни комплекси или военни самолети на Украйна вчера не са стреляли по въздушни цели предизвикват сериозни съмнения, предава ИТАР-ТАСС.

Оттам са подчертали, че за толкова кратко време не е възможно да се направи толкова еднозначен извод в условията на ожесточени боеве в даден район. Подобни изявления, които имат сериозни юридически последици, изискват всестранно разследване, подчертаха в руското военно ведомство.

По информация на руското министерство в района на катастрофата на малайзийския самолет се намират подразделения на въоръжените сили на Украйна, които са въоръжени със зенитни комплекси от типа Бук-М1. Тези комплекси са способни да откриват въздушни цели, отдалечени до 160 км и да ги поразяват в целия диапазон от височини с обсег от над 30 км, предаде ИТАР-ТАСС.

Освен това в небето над Донецка област постоянно има бойни самолети на украинските ВВС, оборудвани с различни типове ракети, казаха в руското министерство. Във връзка с появилите се инсинуации, свързани с действия на руските въоръжени сили в граничните с Украйна райони, от руското военно ведомство заявиха, че вчера средствата за ПВО на Русия в този район не са работили.

Това е втората трагедия тази година с малайзийски самолет. На 8 март самолет на Малайзийските линии изчезна от радарите на път от Куала Лумпур за Пекин. Той така и не бе открит, търсенето бе съсредоточено в район в Индийския океан западно от Австралия. „Това е трагичен ден в една вече трагична година за Малайзия”, каза днес премиерът.