Махмуд Ахмадинеджад заплаши Израел с изкореняване
Махмуд Ахмадинеджад заплаши Израел с изкореняване / БГНЕС

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че Израел - враг номер едно на Ислямската република, ще бъде "изкоренен", предаде Франс прес. Ахмадинеджад направи изявлението на фона на масови демонстрации, организирани в цял Иран в чест на Деня Ал Кудс (арабското име на Ерусалим), на които иранците изразяват подкрепата си за палестинската кауза.

"Казвам ви и Бог ми е свидетел, че опустошителна буря ще изкорени основите на ционизма", заяви президентът, който утре ще предаде властта на избрания през юни Хасан Рохани. Той обвини Израел и Запада в подклаждане на несъгласията в региона и в намеса в ситуацията в Сирия и Египет. Държавната телевизия показа стотици хиляди души в цялата страна, които демонстрират със скандирания "Смърт на Израел" и "Смърт на Америка", отбелязва Франс прес.

Денят Ал Кудс се отбелязва в Иран всяка година от 1979 година насам с масови демонстрации в последния петък на свещения месец рамазан. Демонстрациите целят да изразят подкрепа за създаването на палестинска държава със столица Ал Кудс (Ерусалим).

"Стара рана", която трябва да бъде отстранена от региона - така новоизбраният президент на Иран Хасан Рохани нарече Израел, предадоха световните агенции. "Ционисткият режим е рана, нанесена от години на тялото на мюсюлманския свят, която трябва да се почисти", заяви Рохани по повод честванията на Денят Ал Кудс.

Махмуд Ахмадинеджад заплаши Израел с "изкореняване"
netinfo

Коментарът на Рохани - само два дни преди официалното му встъпване в длъжност - отразява нагласите и на други ирански лидери, отбелязва Асошиейтед прес.

В неделя Рохани ще положи клетва и ще замени на поста Махмуд Ахмадинеджад, след като спечели убедително президентските избори на 14 юни. Новоизбраният президент обеща да следва "пътя на умереността" и да наложи по-голяма откритост по въпроса за иранската ядрена програма, отбелязва БТА.

Според израелския премиер Бенямин Нетаняху, Рохани "показва истинското си лице по-рано от предвиденото. Даже ако иранците се опитат сега да отрекат изказването му, това, което той мисли, всъщност е планът за действие на иранския режим", заяви Нетаняху. "Тези изказвания на иранския президент трябва да извадят част от света от илюзията, в която е изпаднал след изборите в Иран", добави израелският премиер.

Смяната на президента не означава смяна на целта на режима да създаде ядрено оръжие с цел да заплашва Израел, Близкия изток и мира и сигурността в целия свят, каза Нетаняху. "Не трябва да оставяме страна, която заплашва Израел с разрушение, да се сдобие с оръжие за масово поразяване", подчерта израелският премиер.

На 14 юли той предупреди, че неговата страна може да се намеси с военна сила преди САЩ, за да попречи на иранската ядрена програма. Тогава Нетаняху го определи като "вълк в овча кожа". Иранският върховен ръководител аятолах Али Хаменей вече е наричал Израел "раков тумор", който трябва "да се премахне от региона". Досегашният президент Махмуд Ахмадинеджад също изразяваше подобни чувства.