Ядреният надзор на ООН "постига напредък" в инспектирането на няколко части от атомната електроцентрала в Запорожие, заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси, след твърденията, че тя е била минирана, предаде АФП.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно в планиране на провокация на обекта, което повишава тревогата за рисковете от радиоактивна катастрофа в най-голямата ядрена централа в Европа.

По-рано тази седмица Гроси заяви, че наблюдаващият орган е поискал достъп до покривите на два реактора, както и до части от турбинните зали и охладителните системи.

"Мисля, че постигаме напредък", каза той в Токио.

"Успяхме да завършим обиколките на охлаждащите басейни и други места", каза той, като добави, че "не са видели никакви признаци на експлозиви или мини".

Той заяви, че служителите на МААЕ все още не са успели да посетят покривите на съоръжението.

"Доста съм уверен, че ще получим това разрешение", добави той.

"Това е зона на бойни действия, това е активна военна зона, така че понякога може да отнеме ден или два, за да се получат разрешенията."
Във вторник Киев обвини Москва, че планира "опасни провокации" на мястото, докато Русия обвини Украйна в подобни планове.

Украйна предупреди, че Русия се готви да симулира инцидент в атомна електроцентрала

Украинските военни твърдят, че "външни предмети, подобни на взривни устройства, са били поставени на външния покрив на трети и четвърти реактор" на площадката.

Гроси заяви, че МААЕ разполага с планове за действие при различни сценарии в централата и "имаме ясна оценка за това какви механизми за аварийна готовност и реагиране трябва да бъдат въведени, ако нещо се случи".