Люта зима взе 175 жертви в Южна Америка
Люта зима взе 175 жертви в Южна Америка / снимка: БГНЕС

Най-студената зима в Южна Америка за последните години взе най-малко 175 жертви, съобщиха властите в шест страни, цитирани от ДПА.

Най-жесток е бил студът в южно Перу, където температурата по високите места в Андите падна до минус 23 градуса по Целзий. От началото на седмицата от хипотермия и грип в Перу са загинали 112 души.

В Аржентина бяха измерени най-ниските температури от 10 години. Шестнайсет души измръзнаха до смърт, а 11 загинаха от отравяне с въглероден моноксид заради дефектни печки.

В Боливия студът взе 18 жертви, в Парагвай пет, а в Чили и Уругвай - по две. Девет души умряха от студ в южна Бразилия.

Хиляди глави добитък също бяха застигнати от ледена смърт по пасищата в Парагвай и Бразилия. За животните няма изградени обори, тъй като обикновено температурите в тези райони не падат толкова ниско.

В няколко района в Боливия и Перу бяха затворени училища до края на седмицата, а в по-големите градове бяха отворени извънредни центрове, в които бездомните намериха подслон.

В много от засегнатите от студа райони електрическите и газопреносните мрежи работят на предела на възможностите си, допълва БТА. В няколко провинции на Аржентина има недостиг на природен газ.

Най-засегната от студовете са бедните хора, които нямат достъп до здравеопазване и отопление.