/ iStock/Getty Images
Беларуският президент Александър Лукашенко смята, че здравната система на страната му е устояла в условията на епидемията от коронавируса и е успяла да я победи. Той заяви това днес при връчването на държавни отличия, съобщи президентската пресслужба, цитирана от ТАСС.

Путин и Лукашенко откриха заедно мемориал на съветския войник в Русия (СНИМКИ)

"Заради коронавирусната инфекция медиците се оказаха на предната линия. Нашата система на здравеопазване устоя. Но ние няма да отслабваме борбата, въпреки че днес можем да кажем - ние победихме", каза Лукашенко.

По негово мнение в тази ситуация Беларус е "показала политическо здравомислие и народна мъдрост". "И след окончателната победа над COVID-19 задължително ще се срещнем отделно с нашите лекари, които днес все още са на своя пост", отбеляза той.

Лукашенко: Световните богаташи прибират милиарди от коронавируса

Към 1 юли в Беларус са регистрирани 62 424 заразени с коронавирус. От инфекцията са починали 398 пациенти. В Беларус за разлика от повечето други страни властите не наложиха карантина, масовите прояви не бяха отменени, а министерството на здравеопазването само издаваше препоръки как да не се заразят хората с коронавируса.

Същевременно местното представителство на Световната здравна организация отбелязва, че Беларус все още се намира в стадия на локалното предаване на коронавирусната инфекция, което представлява достатъчно сериозна ситуация. СЗО препоръчва масовите прояви да бъдат отложени, физическото присъствие на работните места и в учебните заведения да бъде намалено, както и да бъде намалено движението на хората.
БТА