Целите в борбата с климатичните промени и образованието за момичетата по света ще бъдат основни теми в дневния ред на предстоящата през следващата седмица министерска среща на външните министри на страните от Г-7. Това съобщи британското ротационно председателство на групата на седемте най-развити икономики в света, предаде Ройтерс.

Проявата в Лондон ще бъде първата от две години насам присъствена среща на топдипломатите от групата. Великобритания е поканила представители на Австралия, Индия, Южна Корея и Република Южна Африка като гости за някои от заседанията.

Г-7: Няма да признаем окупацията на Крим от Русия

"Ще предприемем действия, за да гарантираме справедлив достъп до ваксини по света, ще поставим глобални цели за образованието на момичетата, ще договорим амбициозни действия срещу климатичните промени и ще разработим нови мерки за предотвратяване на глада", се казва в изявление на британския външен министър Доминик Рааб.

В понеделник Рааб ще се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, с когото ще обсъдят търговски въпроси, Китай, Афганистан и Иран, съобщи още правителството в Лондон.
БТА