Нета Епщайн през сълзи разказва за любимия си, който скочил върху граната, за да спаси живота й. „Ако бях настояла, може би щеше да оживее“, казва тя, цитирана от израелският новинарски сайт N12.

Покойният Иран Шавит и Нета Епщайн се запознали преди година и половина в бар в Нир Ам и оттогава са неразделни. Двамата планирали да изградят бъдещето си заедно. А булчинската рокля вече е била закачена в гардероба. Но след това настъпило бруталното клане, което порази Ишви.

Сънят на Иран бил прекъснат от теорористи. Нета разказва за белезите, с които тя ще трябва да се справя до края на живота си.

Иран наскоро беше уволнен от армията, напусна центъра и се преместил при Нета в младежкия квартал в кибуца Кфар Газа, където е израснал. „Още от първия месец той казваше на майка ми: „Знаеш, че тя ми е жена, нали, а децата вече имаха имена.“

В безизходицата на войната: Кошмарът и страданието на хората в Газа (ГАЛЕРИЯ)


Сутринта в деня на клането двамата се събудили от звука на експлозии. Терористите счупили прозореца на хола и нахлули в дома им. "Изкрещяха ни на иврит: "Махайте се, излизайте" - и хвърлиха две гранати. Третата граната се търкулна към мен, Нета скочи върху нея с викове „граната“. Помислих си: „Защо не се изправя? Защо около него има толкова много кръв? Защо не се събуди, за да избягаме? А всъщност не казах нито дума", спомня си жената.

Дори след смъртта на Нета терористите не се отказали и хвърлили четвърта граната. Писах на баща му: „Ури, той е мъртъв. Какво правя? Те са тук в хола и има пожар." В този момент осъзнах, че е мъртъв. Не можех да го възприема, но го разбирах. До ден днешен го чакам да влезе през вратата и да ми се усмихне".

Тя успяла да изгаси огъня от хвърлената четвърта граната и се скрила под леглото, криейки се зад тялото на партньора си. „Терористите се върнаха и видяха Нета“, каза тя. "Бях 100% сигурна, че това е краят. Че отивам при него. Че ще бъдем заедно, както той обеща."

Но около 16:00 Иран започва да чува бойците и бива спасена.

Сърцето ми е разбито. Ако бях направила нещо тогава може би той щеше да е жив сега. Дори не опитах. Избрах да се скрия. Защо изобщо не опитах? Той отиде над и отвъд, а аз дори не се опитах да го спася."

„Той беше другата ми половина“, каза тя. "Сърцето ми е негово. Няма начин да ме остави сама на този свят. Той обеща, че ще живеем заедно завинаги. Сега целта ми е да го покажа на света и да се гордея с него."