/ БГНЕС
Лидерите на Европейския съюз (ЕС) потвърдиха подкрепата си за подобряване на сътрудничеството със страните от Северна Африка и борбата с мрежите за трафик на хора в опит да преодолеят отдавнашните разделения за миграцията, предаде ДПА.
 
Темата беше водеща във втория ден на срещата на европейските лидери в Брюксел. Те призоваха за увеличаване на правомощията на Центъра за борба с трафика на мигранти на Европол и подобряване на следенето на онлайн комуникациите на мрежите за трафик. Поставената цел е мерките да бъдат завършени до декември.
 
Европейски лидери са оптимисти за сделката за Брекзит

Австрийският канцлер Себастиан Курц предложи по-гъвкав подход, който да помогне на ЕС да преодолее липсата на единство по въпроса къде да бъдат разселвани мигранти и бежанци.

Вместо да продължават неуспешните опити за въвеждане на задължителни квоти за разпределение на мигранти, страните членки трябва да възприемат индивидуален подход, за да покажат солидарност с партньорите си от ЕС, заяви той преди срещата. "Това означава, че всяка страна трябва да допринесе където може и има смисъл", подчерта Курц.
 
Борисов за Брекзит: Важно е да намерим най-добрия изход за всички

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази подкрепа за този подход. Страните, които не искат да приемат мигранти, могат да плащат за усилията на ЕС да контролира източниците на мигранти извън ЕС, посочи той.
 
Австрия иска да постигне напредък по спорния въпрос преди края на мандата си като ротационен председател на ЕС през декември. Австрия, както и Италия и няколко страни от Централна Европа, ръководени от десни популистки правителства, заеха твърда позиция по въпроса за миграцията. Някои от тези страни не са приели практически никакви мигранти или бежанци тази година.
 

БГНЕС


Други правителства обаче се опасяват, че този въпрос може да помогне на популистките партии да постигнат успехи на европейските избори догодина, отбелязва ДПА.
 
Мишел Барние: Нуждаем се от много повече време, за да постигнем сделка за Брекзита

Лидерите на ЕС отбелязаха, че броят на незаконно пристигащите мигранти е намалял с 95% в сравнение с най-тежкия момент през 2015 г. Освен това лидерите на европейските страни отделят все повече внимание на начините, по които Европа може да получи помощ от северноафрикански страни. Много мигранти преминават през Либия, където безредиците и конфликтите затрудняват патрулирането на бреговете.
БТА