/ пресцентър, Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов изрази надежда да бъде избегната възможността Великобритания да напусне ЕС без споразумение. Министър-председателят е в Брюксел, където тази вечер се провежда среща на върха по темата.

Мишел Барние: Нуждаем се от много повече време, за да постигнем сделка за Брекзита
 
 

Изключително важно е да намерим най-добрия изход и за двете страни при Брекзит. Особено в сферата на сигурността ще настоявам да не се променя добрата работа и координация между службите на ЕС и на Великобритания. #Brexit

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 17 октомври 2018 г.
 
"Важно е да намерим възможно най-добрия изход за всички. Англичаните си тръгнаха, не ние, това е техният избор. Не бива да се подвеждаме по емоциите, защото след това ще страдат хиляди хора, а и със сигурност ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа", коментира Борисов.
 
"Английските служби са от най-добрите в света. Особено в тази сфера, по линия на службите, ще настоявам по никакъв начин да не се промени координацията в работата между европейските и английските служби", поясни премиерът.

Брекзит: няколко неща, които трябва да знаете за последната фаза от преговорите

Борисов в Брюксел
пресцентър, Министерски съвет

Попитан каква може да бъде подготовката за раздяла без сделка с Лондон, той заяви, че това е лошият вариант, като финансово-икономическата криза. "Няма как да се подготвиш за подобно нещо. Видяхме в САЩ се подготвиха за урагана Майкъл - стотици изчезнали", коментира премиерът.

Борисов съобщи, че на днешната среща на лидерите от Европейската народна партия е получил извинения за реакцията на убийството на Виктория Маринова. "Запознах всички колеги, едно голямо извинявай от всички, подред, за това, че се подадоха на базата на фалшиви новини - подобна реакция, да се очерни една държава", коментира още министър-председателят.
 
По неговите думи на днешното заседание на ЕНП е било обсъдено положението с партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан. "Казах, че за университетите и неправителствените организации, за някои негови изказвания, винаги съм му казвал в очите, че съм против. Никога не бих го направил и не го правим в България, но за миграцията той беше единственият, когато обяснявах как трябва да го направим и за радост сега всички отчитат, че моделът за справяне с миграционна криза на външна граница на ЕС е България", отбеляза премиерът.

Борисов в Брюксел
пресцентър, Министерски съвет

По повод кавгите в част от управляващата коалиция у нас той посочи, че има коалиционно споразумение, където ясно пише какво трябва да се прави четири години.
 
Попитан дали България ще прогони руски дипломати заради случая "Скрипал", премиерът отговори, че "към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал по всички тези въпроси".
БТА