Либия върна италиански кораб заради липса на арабски превод на паспортите на пътниците
Либия върна италиански кораб заради липса на арабски превод на паспортите на пътниците / netinfo

Италиански туристически кораб с около 2700 души на борда беше принуден се върне обратно, след като вчера беше акостирал в Триполи. Съобщи Франс прес. Причина за тази мярка бе, че пътниците не разполагали с превод на паспортите си на арабски. Либия въведе това изискване в неделя.

Корабът на италианската компания за туристически превози трябва да отплава тази вечер обратно към северното сицилианското пристанище Месина, откъдето потегли вчера.

Триполи ни информираха за това ново изискване, за което ние не знаехме," каза в разговор по сателитен телефон служител на италианския кораб.

"За първи път се случва подобно нещо", добавил служителят. На кораба, който разполага с 1275 каюти, има около 2700 души.

Либия започна да прилага от неделя изискването за превод на паспортите на арабски, предвидено в закон, приет през 2005. Решението за прилагането на този регламент е реакция срещу забрана либийци, разполагащи с шенгенски визи, да влизат в европейски страни, в частност във Великобритания и Франция, твърдят либийски източници.

Стотици пътници, пристигнали със самолет, бяха върнати в неделя и понеделник от Либия, тъй като нямаха превод на паспортите си на арабски.