Либия критикува Саркози и Роаял, че ползват случая с медиците за предизборни цели
Либия критикува Саркози и Роаял, че ползват случая с медиците за предизборни цели / netinfo

Либийски представител обвини кандидатите за президентския пост във Франция Никола Саркози и Сеголен Роаял, че използват за предизборни цели случая с осъдените на смърт пет български медицински сестри, съобщи сайтът www.afriqueouest.info.

Двамата френски кандидат-президенти се срещнаха на 26 април в Париж с роднини на петте български медицински сестри и обещаха, че ще работят за освобождаването на медиците.

Абделати Обейди, началник на отдел "Европа" в либийското външно министерство, заяви, че изявленията на френските кандидати са предизборна реклама, която далеч не отчита моралния или човешкия аспект на проблема.

"Двамата френски кандидати трябва да уважават либийското правосъдие и да не използват този трагичен случай за предизборни цели", каза либийският представител.

Петте български медицински сестри заедно с палестински лекар бяха осъдени на смърт на 6 май 2004 г. по обвинение, че са заразили умишлено с вируса на СПИН над 400 либийски деца в детската болница в Бенгази. Либийският върховен съд отмени присъдата. По случая започна второ дело, което отново приключи със налагането на смъртни присъди на 19 декември 2006 г.

Медиците обжалват присъдите и се очаква новият процес в Либийския върховен съд да започне през май.