Либия играе конструктивна роля за стабилността в света
Либия играе конструктивна роля за стабилността в света / netinfo

Либия играе "конструктивна роля" по много въпроси, от които зависи стабилността на мира и особено в средиземноморския район. Това се посочва в комюнике на министъра на външните работи на Испания Мигел Анхел Моратинос във връзка с първото официално посещение в Испания на либийския лидер Муамар Кадафи от 38 години.

Анхел Моратинос изрази надежда, че визитата на Кадафи ще допринесе за "подобряването на взаимното разбирателство и сътрудничеството" между Испания и Либия.

Мадрид има "важни икономически интереси" в тази страна и особено в такава ключова област като енергетиката, отбеляза испанският външен министър, цитиран от ИТАР-ТАСС. Моратинос допълни, че испанските частни компании са готови да инвестират в енергийния сектор.

Кадафи е в автономната област Андалусия, където запълва времето си с лов и езда. В понеделник либийският лидер ще пристигне в Мадрид, където ще започне работната част от посещението му.

На преговорите ще се обърне особено внимание на сигурността в средиземноморския район, на партньорството в борбата срещу тероризма и актуални имиграционни проблеми, потвърди Моратинос.