Триполи
Триполи / iStock/Getty Images
Единственото функциониращо летище в либийската столица възобнови своите полети, тъй като спокойствието се върна днес в покрайнините на Триполи, след като предишния ден беше нарушено временното примирие.

"Въздушното пространство на международното летище Митига е отворено отново след поддръжка и почистване..., за да могат авиокомпаниите да подновят своите полети", заяви ръководството на съоръжението късно в неделя във Facebook.

Служители на ООН загинаха при атентат в Бенгази (СНИМКИ)

.
Признатото от ООН правителство и опозиционните сили, верни на маршал Халифа Хафтар, постигнаха споразумение за примирие за тридневния мюсюлмански празник Ид ал-Адха, който започна в неделя. Хафтар стартира офанзива за превземането на столицата на Либия в началото на април, но срещна твърда съпротива, което доведе до месеци безизходица в южните покрайнини на Триполи.
 


Полетите от летището на Митига бяха спрени за няколко часа в неделя, след като бе ударено от ракетен огън на няколко метра от пистата, където са паркирани самолети.
Разположено източно от Триполи, Митига е бивша военна авиобаза, която се използва за граждански трафик, тъй като международното летище в Триполи претърпя сериозни щети по време на бойни действия през 2014 г. Митига е в зона под контрола на силите, лоялни към базираното в Триполи Правителство на националното споразумение (ПНС) и често е под прицел.
 


ПНС обвини силите на Хафтар за нападението над летището, в което не се съобщава за жертви или сериозни щети, както и за отделна предполагаема атака в квартал Суг ал Джомаа в Триполи.

През последните четири месеца в боевете са убити 1 093 души, а 5 752 ранени, според Световната здравна организация (СЗО), докато над 120 000 души са били разселени.
Либия е в пълен хаос след въстанието, подкрепяно от НАТО, което свали и уби диктатора Муамар Кадафи през 2011 г.
 
 
БТА