/ МВР
Трима служители на персонала на ООН в Либия бяха убити при експлозия на кола бомба в източния град Бенгази днес, предадоха световните агенции, като се позоваха на представители на силите за сигурност.

Те съобщиха за най-малко осем ранени, сред които едно дете. Колата бомба експлодирала при преминаването на конвой на ООН.
Бенгази, големият град в Източна Либия, е бастион на т. нар. Либийска национална армия (ЛНА) под командването на маршал Халифа Хафтар. Според говорител на ЛНА при атаката са били убити двама охранители от мисията на ООН в Либия и са били ранени 10 човека, сред които няколко деца.

Междувременно силите на Хафтар обявиха, че приемат предложението на ООН за прекратяване на огъня по време на започващия утре голям мюсюлмански празник Айд ал Адха (Курбан байрам). По-рано базираното в Триполи правителство на националното съгласие (ПНС) вече даде съгласието си за временно примирие.

В началото на април ЛНА започна офанзива за превземане на либийската столица, но среща съпротива от милиции, лоялни на ПНС.
БГНЕС