Либийският съд обявява решението си за присъдите на медиците на 11 юли
Либийският съд обявява решението си за присъдите на медиците на 11 юли / netinfo
На 11 юли Върховният касационен съд на Либия ще обяви окончателните присъди срещу българските медицински сестри и получилият българско гражданство лекар Ашраф Ал Хаджудж. Това реши петчленния съдийски състав на Върховния съд след заседание, което продължи повече от четири часа.

Днешното заседание на Върховния съд започна около 11,30 часа. Журналистите са наблюдавали заседанието на екран в съседна зала. В началото съдията е направил преглед на казуса до момента. След това той е дал думата на всички страни по делото.

Защитниците на българките Пламен Ялнъзов, Георги Гатев и Хари Хараламбиев са повторили всички тези, развити на предишни етапи по делото. В пледоариите си те са акцентирали върху липсата на доказателства, че сънародничките ни са заразили над 400 деца със СПИН.

Говорителят на Асоциацията на семействата на заразените либийски деца Идрис Лага е потвърдил пред журналисти, че преговорите с международната общност по исканията на семействата а в много напреднала фаза и размерът на финансовите компенсации ще бъде уточнен окончателно до седмица.

Междувременно, българският главен прокурор Борис Велчев коментира, че делото срещу мъчителите на медицинските ни сестри в Либия няма да приключи дори и при положително развитие на заседанието по СПИН-делото днес.