Либийски медици: Българите донесоха заразата в Бенгази!
Либийски медици: Българите донесоха заразата в Бенгази! / netinfo

Четирима либийски здравни експерти, които през 2003 година изготвиха доклад за произхода на епидемията от СПИН в детската болница в Бенгази, потвърдиха пред съда в Триполи, че българските медицински сестри и палестинецът Ашраф са отговорни за разпространението на болестта в Бенгази. Това предаде за „Дарик” пратеникът на БТА в Либия Николай Желязков.

В продължение на два часа либийските медици подкрепяха с показанията си тезата на обвинението, че СПИН-епидемията е причинена умишлено.

Те обаче не можаха да отговорят на въпроса какво точно се е съдържало в кръвните банки, за които обвинението твърди, че са съхранявали заразена с вируса кръвна плазма в дома на Кристияна Вълчева.

На днешното заседание са били представени и така наречените „по-леки” обвинения срещу медиците ни:

- Нася Ненова е обвинена, че е изпращала американски долари чрез чуждестранна банка в чужбина;

- Здравко Георгиев е обвинен, че е внесъл и продавал на черно чуждестранна валута в Джамахирията;

- Кристияна Вълчева, според прокурорите, е произвеждала и черпила приятелите си, сред които палестинеца Ашраф, с алкохол;

Въпреки желанието на медиците другите обвинения срещу тях в извънбрачни сексуални контакти да бъдат представени пред залата, съдията настоя разпитът по тях да бъде при закрити врата.

След десетминутно закрито заседание, съдът обяви, че следващата сесия ще бъде на 29 август, когато се очаква разпит на още двама свидетели на обвинението, както и пледоариите на страните в процеса.

Попитана от БТА за впечатлението си от посещението на заместник-министъра на външните работи Феим Чаушев в затвора в Триполи, където са задържани българките, Кристияна Вълчева посочи, че дипломатът е заявил, че процесът ще приключи до няколко месеца.

В противен случай той изрази готовност да се присъедини към нас в помещенията за лишаване от свобода, допълни Вълчева.

Съдът ще се събере отново на 29 август.