Сергей Лавров
Сергей Лавров / БТА
Руският министър на външните работи Сергей Лавров пристигна в Индонезия, където ще участва днес и утре в среща с колегите си от Г-20, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че срещата ще премине под сянката на войната в Украйна. Индонезия е ротационен председател на групата на двайсетте най-големи икономики тази година, опитвайки се да намери баланс между геополитически опоненти и решение на глобалната криза с недостига и високите цени на храните, приписвана на военния конфликт.

Мерките за сигурност в курорта Нуса Дуа, на остров Бали, където ще се състои срещата, са затегнати.

Вчера германската външна министърка Аналена Бербок призова за това да не бъде позволено на Русия да използва форума като платформа за прокарване на своите тези за инвазията си в Украйна. "В интерес на всички нас е да гарантираме спазването на международното право. Това е най-малкото общо кратно", каза Бербок.

На срещата външният министър на Русия за първи път от началото на войната в Украйна през февруари ще се изправи очи в очи с колегите си от западни държави, които са най-големите критици на руската инвазия.

Представители на САЩ и европейски страни подчертаха, че форумът няма да премине при обичайни условия.

Държавите от Г-7 ще координират своя отговор на присъствието на Лавров, каза говорител на германската външна министърка.

Делегациите на САЩ, Канада и Великобритания демонстративно излизаха от залата, когато представителите на Русия взимаха думата на срещата на министрите на финансите от Г-20 във Вашингтон през април. Според анализатори обаче западните страни впоследствие, изглежда, са стигнали до извода, че подобни бойкоти са контрапродуктивни, тъй като осигуряват трибуна на Москва.
БТА