/ iStock/Getty Images
Лагерът на италианската премиерка Джорджа Мелони и този на френския президент Еманюел Макрон си оспорват третото място в Европейския парламент, като на заден план се води разпределението на ключовите постове в ЕС.

Партията на Мелони "Италиански братя" и други крайнодесни сили увеличиха броя на депутатите си в Европарламента в Страсбург след европейските избори на 9 юни. От друга страна, групата "Обнови Европа", която обединява либерали и центристи, включително френските евродепутати от "Ренесанс", загуби места.

Въз основа на тези резултати групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), в която влизат и "Италиански братя", сега заема трето място в Европейския парламент с 83 евродепутати срещу 81 на "Обнови Европа".

На пръв поглед незначителна разлика, но според ръководителката на италианското правителство тя променя всичко. По традиция ключовите постове в Европейския съюз се разпределят въз основа на резултатите от европейските избори.

"Искам Италия да играе водеща роля", заяви тя в сряда пред италианския всекидневник "Джорнале".

Политическите сили, които излязоха начело на 9 юни, християндемократите от Европейската народна партия (ЕНП), следвани от социалдемократите от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (С&Д), обаче са решени да възстановят мнозинството, на което се радваха заедно с центристите от "Обнови Европа" по време на предишния мандат.

Тези три политически групи разполагат със стабилно мнозинство от около 400 места от общо 720 членове на ЕП.

Опирайки се на тези сметки, лидерите на на ЕНП, социалистите и демократите (С&Д) и "Обнови Европа" започнаха да обсъждат помежду си разпределението на "висшите длъжности", ключовите постове в ЕС, в понеделник вечерта на европейската среща на върха на 27-те.
За голям потрес на Мелони, която определи като "сюрреалистичен" факта, че не е била поканена на масата за преговори.

"Изборите явно изместиха центъра на тежестта на Европа надясно", без това да промени нищо на масата на 27-те, обясни тя пред "Джорнале".
Мелони възнамерява да компенсира това на следващия кръг от преговори, който ще се проведе следващия четвъртък и петък в Брюксел на нова европейска среща на върха.

Но борбата за третото място далеч не е приключила. Точното съотношение на силите между Европейските консерватори и реформисти и "Обнови Европа" ще трябва да изчака до сряда, когато групите ще бъдат официално конституирани, като все още са възможни евентуални промени в последната минута.

Би трябвало в четвъртък пейзажът да е по-ясен за срещата на върха на 27-те, на която трябва да бъдат назначени председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, както и ръководителят на европейската дипломация.  

Подкрепяната от ЕНП Урсула фон дер Лайен има всички шансове да получи втори мандат начело на Европейската комисия. По време на неофициалната вечеря на лидерите на ЕС в понеделник вечерта бе постигнато широко съгласие относно нейното име. Ако изборът ѝ бъде потвърден в четвъртък или петък, тя все пак ще се нуждае от одобрението на Европейския парламент. 

Очаква се председателството на Европейския съвет, който обединява лидерите на 27-те, да отиде при бившия португалски премиер социалист Антонио Коща, а постът на ръководител на европейската дипломация - при естонската премиерка Кая Калас, членка на "Обнови Европа".
Очаква се настоящата председателка на Европейския парламент Роберта Мецола да запази поста си.

Тези решения се вземат с квалифицирано мнозинство от 27-те и принципно Мелони не разполага със средства да им се противопостави.

"Тя в никакъв случай няма определяща роля", обобщава европейски дипломат, запознат с преговорите между държавите членки на ЕС.
В Европейския парламент лагерът на Мелони няма мнозинство, дори и в комбинация с останалите крайнодесни партии, включително френския

"Национален сбор" на Жордан Бардела и ФИДЕС на Виктор Орбан.

Дори ако третото място на ЕКР се потвърди, това няма да промени баланса в парламента, твърди парламентарен източник от ЕНП.
Това обаче не обезкуражава Мелони.

"Мисля, че в настоящия парламент ще видим, че по редица въпроси може да има промяна в разглежданите теми, в приоритетите, в начина, по който се разглеждат определени политики", твърди тя, като обещава "изненади".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Марк Бърли/Франс прес, БТА