Кубинският съд отмени последната смъртна присъда на острова
Кубинският съд отмени последната смъртна присъда на острова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Кубинският върховен съд отмени смъртната присъда на активист, борил се срещу Кастро, който беше последният осъден на смърт на острова, предаде Ройтерс.

"Процесът на Умберто Реал свърши в 2:30 ч местно време (21:30 ч българско време) и присъдата беше заменена с 30 години затвор", зави Елисардо Санче, говорител на опозиционната Кубинска комисия за човешки права и национално помирение. 40-годишният Реал беше част от група от 7 бойци, част от базираната във Флорида Демократическа партия на националното единство, която се инфилтрира в Куба през 1994, за да създаде партизанска база в планините Ескамбрай, съобщава правителственият сайт Cubadebate, пише БГНЕС.

Той е осъден за убийството на пазач и кражбата на колата му, извършено при опита на групата да организира въстанието. Останалите партизани са получили по-леки присъди. Това е третото подобно решение на Върховния съд на Куба за последния месец. Последната екзекуция в Куба беше извършена през 2003 чрез разстрел. Престъплението на осъдените беше кражбата на кораб, с който са възнамерявали да избягат в Маями.