Кралски спор между Великобритания и Испания
Кралски спор между Великобритания и Испания / снимки: Reuters

Обядът за монарси, организиран в чест на 60-годишнината от възкачването на кралица Елизабет Втора на британския престол, стана повод за полемика, съобщава Би Би Си.
Критиките са срещу очакваното присъствие на краля на Бахрейн Хамад бен Иса Ал Халифа и краля на Свазиленд Мсвати Трети на обяда в Уиндзорския дворец, който ще даде кралицата по-късно днес.

Критици обвиняват бахрейнската династия в нарушения на правата на човека, а краля на Свазиленд в разточителство, докато народът му гладува. Елизабет Втора беше заклеймена, че е поканила тирани измежду знатните особи да празнуват нейния Диамантен юбилей. Говорител на британското министерство на външните работи подчерта, че по въпроса за правата на човека Лондон подкрепя реформите, които се извършват в Бахрейн и насърчава тяхното завършване, в това число изправяне пред съд на нарушителите.

Обядът в Уиндзорския дворец ще бъде последван от вечерен банкет, чиито домакини ще бъдат престолонаследникът принц Чарлз и неговата съпруга, херцогинята на Корнуол Камила. На обяда ще присъстват монарсите на Белгия, Холандия, Дания, Япония, Лесото, Тонга, Норвегия, Швеция, Люксембург, Лихтенщайн, както и представители на династии, които не са на власт, включително Симеон Сакскобургготски. Не всички монарси обаче са поканени на вечерята, посочва Би Би Си.

Полемика във връзка с кралския обяд предизвика и Испания, защото испанската кралица София се отказа да присъства заради спора между Мадрид и Лондон за правата за риболов в Гибралтар, британска територия, към която Испания има също претенции. Испанското правителство подчерта, че е изключително неуместно кралицата да присъства на обяда. Крал Хуан-Карлос отклони подобна покана под претекст, че се възстановява от фрактура.

Пренебрежението на испанците към британската кралица е сякаш опит на правителството в Мадрид да отклони вниманието от вътрешните си проблеми, пише лондонският вестник "Дейли телеграф".

В коментар, озаглавен "Притисната между Скалата и еврокризата", вестникът припомня, че догодина се навършват 300 години от Утрехтския договор, който слага край на Войната на испанското наследство. Съгласно този договор Гибралтар, наричан Скалата, преминава под британско владение за вечни времена.

Подобно на самохвалното поведение на Аржентина по отношение на Фолкландските острови, така и сега испанското пренебрежение към нашата кралица намирисва на това, че правителството в Мадрид се стреми да отклони общественото внимание от вътрешните си затруднения, заключава лондонският вестник.

Същевременно се оказа, че испанското кралско семейство има нов повод да се черви - испанските медии се появиха подробности за породилото полемика пътуване на крал Хуан Карлос до Ботсвана, където той отиде на лов за слонове и си счупи тазобедрената кост, пише в. "Дейли телеграф".

Кралски спор между Великобритания и Испания
netinfo

Медиите в Испания се питат каква е била ролята на руса аристократка, придружавала краля при това пътуване - Корина цу Зайн Витгенщайн, чието лице грее от корицата на юнския брой на испанското издание на сп. "Венити феър". Твърди се, че дамата, която е принцеса, била неофициална придружителка на испанския крал при много негови частни пътувания зад граница.

Принцеса Корина е на 46 години и е разведена два пъти. Тя е родена в Германия и е получила титлата си при брака с втория си съпруг. Твърди се, че тя напуснала Испания заради засиления медиен интерес каква роля точно играе в испанското кралско семейство.

Според първия съпруг на принцеса Корина - Филип Адкин, американки корабен магнат, тя му споделила, че с краля на Испания са приятели и че той бил "невероятно момче", от което тя се възхищавала. "Но тя не ми каза нищо повече по въпроса. Точно това е присъщо за нея. Тя е дискретна и лоялна", заяви Адкин, който също е бил в групата, ловувала в Ботсвана с крал Хуан Карлос.

Екзотичното пътуване на 74-годишния монарх породи много критики към кралското семейство и той трябваше да се извинява, че е отишъл на сафари, докато испанците се мъчат в кризата. Пътуването на Хуан Карлос до Ботсвана стана и повод за призиви към него да абдикира, припомня "Дейли телеграф". (БТА)