крал Чарлз
крал Чарлз / БТА
Раковата диагноза на крал Чарлз III няма да му попречи да лети в чужбина през следващата година, заяви служител на Бъкингамския дворец, докато монархът завършваше обиколка в Австралия и Самоа, предаде АФП.

„В момента работим по съвсем нормално изглеждаща програма за пълни чуждестранни обиколки за следващата година, което за нас е голям успех, за да знаем, че можем да мислим в тази посока“, каза служителят.

По-рано тази година Чарлз беше диагностициран с неизяснен вид рак, но лекарите се съгласиха, че може да прекъсне лечението си, за да му позволят да пътува до Австралия и Самоа.

През април дворецът обяви, че той ще се върне към публичните си задължения в ограничена степен, тъй като лекарите са „много окуражени“ от напредъка му.

Длъжностното лице добави, че кралят е „процъфтявал“ благодарение на програмата на обиколката, която е повишила „духа, настроението и възстановяването му“.

„В този смисъл обиколката, въпреки изискванията си, е била перфектният тоник“, добави той.

Обиколката е първата на Чарлз в Австралия, където той е и държавен глава, откакто стана крал след смъртта на кралица Елизабет II през септември 2022 г.

Чарлз и кралица Камила отпътуваха от Самоа на 26 октомври след 11-дневна маратонска обиколка, по време на която кралят имаше повече от 30 ангажимента.

Кралската двойка посети Сидни, Канбера и самоанската столица Апия, където Чарлз присъства на среща на страните от Общността на нациите.
56-те държави - съставени предимно от бивши британски колонии - се надяваха да се съсредоточат върху бъдещето, застрашено от изменението на климата, но вместо това се скараха заради проблемното минало, белязано от робството и колонизацията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
БГНЕС