Крал Абдула II предупреди за опасност от катастрофа в Близкия изток
Крал Абдула II предупреди за опасност от катастрофа в Близкия изток / netinfo

Йорданският крал Абдула Втори заяви днес, че 2007 година ще бъде ключова в процеса за постигане на мир между палестинци и израелци, и предупреди за възможни "катастрофални" последици, ако не се отбележи напредък, предаде Франс прес.

Кралят, който е на посещение в Япония, каза, че според него шансовете намаляват и не след дълго ще настъпи моментът, когато ще може да се каже, че палестинците вече нямат бъдеще.

"2007 е ключова година и ако не позволим мирният процес да напредне в идните шест-седем месеца, няма да стигнем доникъде, струва ми се, а последствията от това ще бъдат катастррофални за всички ни, включително за Израел", подчерта крал Абдула в изказване пред японския Институт за международни отношения.

Той призова международната общност да докаже и на израелския, и на палестинския народ, че решението за две независими държави е необратимо.

Абдула Втори, който днес разговаря с японския премиер Шиндзо Абе, изрази надежда, че Япония ще може да играе по-съществена политическа роля в мирния процес.