Край на гласуването с чужди карти в италианския парламент
Край на гласуването с чужди карти в италианския парламент / снимкa: БГНЕС

Председателят на Камарата на депутатите на италианския парламент потвърди, че от 10 март депутатите ще гласуват, като използват пръстови отпечатъци. Имената на тези от тях, които се противопоставят на системата, целяща да се прекрати гласуването с чужди карти, ще бъдат обявени публично, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

500 от общо 630 депутати "вече получиха новата си електронна карта с пръстовите си отпечатъци", заяви Джанфранко Фини при представянето пред журналисти на новата система за гласуване. 19 депутати обявиха, че са „против” новата система за гласуване. Убеден съм, че останалите ще се присъединят в последната минута, както често правим ние в Италия, каза още той.

 

Системата има за цел да се бори с т. нар. "пианисти", определение, използвано за депутатите, които гласуват вместо техни отсъстващи колеги. От тук нататък италианските депутати ще гласуват като поставят електронната карта в специален процеп, а след това ще слагат пръста си върху оптично четящо устройство, след което ще могат да гласуват. Те ще трябва да слагат пръста си при всяко следващо гласуване.

 

Депутатите, които отказват да дадат пръстовите си отпечатъци, могат да продължат да гласуват, използвайки сегашната система чрез натискане на бутон, но имената им ще бъдат огласявани публично, уточни Фини.