/ Guliver/Getty Images
22-кратният шампион от Големия шлем и бивш номер едно в света Рафаел Надал обяви, че след края на сезона ще сложи и край на кариерата си. Това испанската легенда направи в много емоционално видео.

"Оттеглям се от професионалния тенис. Реалността е, че бяха трудни няколко години, особено последните две. Не успях да се справя с контузиите. Това решение определено е трудно и ми отне много време", посочи той.

"Но в този живот всичко има начало и край и мисля, че сега е моментът да прекратя кариерата си, която беше дълга и много по-успешна, отколкото можех да си представя. Но много се радвам, че последният ми турнир е финалът за Купа Дейвис и представям моята страна. Мисля, че това е като завършен кръг, защото една от първите ми големи радости като професионален тенисист беше финалът в Севиля през 2004 г.“, каза още Надал в социалните медии.

Финалният кръг на Купа "Дейвис" 2024 ще се проведе от 19 до 24 ноември в испанския град Малага.
Рафаел влиза в топ 50 на света още на шестнадесет години, а две години по-късно вече е в подножието на върха, достигайки второто място.

Той има общо четиринадесет титли от Ролан Гарос, което е абсолютен рекорд. Именно заради това е наричан Кралят на клея.

Той е класиран като номер 1 в света в продължение на 209 седмици и е завършвал като номер 1 в края на годината пет пъти с рекордните 13 пъти в топ 2 на класацията в края на годината.

Той също така държи рекорда за най-много последователни седмици в Топ 10 на класацията на ATP, като никога не е напускал Топ 10 от април 2005 г. до март 2023 г., общо 912 седмици. Надал е един от само двамата мъже, завършили Златния шлем в кариерата си на сингъл. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня