Косовският парламент избра Хашим Тачи за президент
Косовският парламент избра Хашим Тачи за президент / БГНЕС

Косовските депутати избраха външния министър и бивш премиер Хашим Тачи за президент на страната, след напрегнат ден на гласуване и протести. Избирателната комисия съобщи, че 81 депутати от 120-местния законодателен орган са гласували в третия кръг на изборите, като 71 от тях са гласували за Тачи.

Комисията заключи, че е новоизбраният президент на Косово. Той ще заема поста в продължение на пет години.

Законодателството на Косово предвижда два кръга на гласуване, в които кандидат-президентите трябва да получат две трети от гласовете на всички членове на парламента, и трети кръг - в който е достатъчно кандидатът да бъде подкрепен от повече от половината от депутатите. В случай, че никой кандидат не получи необходимия брой гласове се насрочват нови избори.

Косовският парламент избра Хашим Тачи за президент
netinfo

Заседанието на косовския парламент за избор на държавен глава беше прекъсвано на два пъти заради сълзотворен газ, разпръснат от депутат от опозицията.

Разделението сред косовските албанци, предизвикано от кандидатурата на вицепремиера и лидер на Демократическата партия на Косово Хашим Тачи за президентския пост, доведе до повишаване на мерките за сигурност около сградите на властта в столицата.

Източник: Фокус