/ БГНЕС
Близо 12 хиляди евро са събрани до този момент в дарителска сметка в Косово, за да бъдат платени глобите на швейцарските национали Джердан Шакири, Гранит Джака и Щефан Лихтщайнер.

Русия 2018: Светът е футбол! (СНИМКИ)

Шакири и Джака, които имат косовски корени, отбелязаха головете за ключовата победа на "кръстоносците" над Сърбия в мач от Световното първенство по футбол в Русия, като след успеха изразиха радостта си от победата, правейки знака на двуглавия орел с ръце пред феновете на сърбите, а към тях се присъедини и капитанът на тима Лихтщайнер.

Шакири и Джака
БГНЕС

В резултат на действията си Шакири и Джака бяха глобени с по 8 700 евро от ФИФА, а Лихтщайнер отнесе глоба от 4 330 евро, тъй като според правилника е забранено да се демонстрират политически символи и да се изразяват политически позиции по време на мач.

Шакири и Джака
БГНЕС


Какво трябва да знаят запалянковците за Мондиал 2018

Реакцията в Косово бе бърза и вчера бе започната онлайн дарителска кампания, за да бъдат покрити глобите на тримата, а по-малко от 24 часа след стартирането на сметката, в нея вече има натрупани 12 хиляди евро.

Министърът на икономиката и индустрията на Косово Бахрам Хасани заяви, че ще дари месечната си заплата за каузата - 1 500 евро. "Тези футболисти са глобени, само защото не са забравили корените си, не за забравили откъде произхождат. Радостта, която Джака и Шакири ни донесоха, правейки символа на двуглавия орел, не може да се измери в пари", коментира Хасани.

С успеха си над Сърбия, Швейцария сериозно увеличи шансовете си да се класира за осминафиналите на Мондиал 2018, като се нуждае от равенство с Коста Рика в последния си мач, за да си осигури продължаване напред. Сърбия от своя страна ще трябва да победи петкратния световен шампион Бразилия, ако иска да играе на осминафинал.

На адрес gong.bg/worldcup  можете да следите всичко най-ново от Мондиал 2018
БГНЕС