Есмаил Каани
Есмаил Каани / БТА
Командирът на елитното подразделение "Кудс" на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция Есмаил Каани днес отново се появи на обществено място, предаде Франс прес, като се позова на иранската държавна телевизия.

Каани се появи днес на погребението в Техеран на генерал Абас Нилфорушан, който беше убит на 27 септември, заедно с лидера на ливанското шиитско движение "Хизбула" Хасан Насралла.

Генерал Каани изчезна от общественото пространство преди известно време и някои медии съобщиха, че е станал мишена на израелски удар в Ливан.

Множеството, събрало се на погребението на генерал Нилфорушан в центъра на Техеран, скандираше "Смърт за Израел!" и развяваше ирански и палестински знамена, както и знамена на "Хизбула". Нилфорушан, генерал от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, беше убит заедно с Хасан Насралла при израелски удар по южните предградия на Бейрут. 

Иран е близък съюзник на движението "Хизбула", което се сражава с Израел, отбелязва АФП.

На 1 октомври Иран изстреля около 200 ракети срещу Израел, за да отмъсти за елиминирането на Насралла, на Нилфорушан и на лидера на палестинското ислямистко движение "Хамас" Исмаил Хания, убит през юли в Техеран при атака, приписвана на Израел.

Израел се зарече да отвърне на иранската атака.

Иранският външен министър Абас Арагчи посети Ливан, Сирия, Саудитска Арабия, Катар, Ирак и Оман, за да обсъди търсенето на начини за спиране на огъня в Ливан и ивицата Газа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Захариев/БТА