Дрогирането с кокаин вече се наказва най-много с 3 месеца в спорта
Дрогирането с кокаин вече се наказва най-много с 3 месеца в спорта / iStock/Getty Images
Новият кодекс със списък на забранените продукти и методи на спортни състезания и извън тях, изготвен от Световната антидопингова агенция (WADA), влезе в сила от началото на новата година. Така от днес т. нар. рекреационна дрога – наркотици като хероин, кокаин, екстази и канабис, вече не се считат за допинг, а се определят като „вещества за злоупотреба“, информира "Марка".Което автоматично означава, че при засичане на спортист с въпросните вещества, той рискува нищожни наказания – до 3 месеца. Които могат да бъдат намалени до един, ако се докаже, че употребата не е свързана с намерение да се повишават спортните постижения и са извън състезанието, а спортистът с положителна проба премине през специална програма за лечение на зависимостта си.

Това е посочено в член 10.2.2 от Световния антидопингов кодекс. Следователно този тип наркотици ще продължат да се считат за забранени вещества, но наказанието ще бъде по-малко, ако не е свързано с подобряване на спортните постижения.

Друга новост е, че интравенозните кръвопреливания и/или инжекции с повече от 100 ml за 12-часов период, с изключение на законно получените при болнично лечение, при хирургични процедури или изследвания на клинична диагноза, сега са класифицирани като забранени „специфични“ методи.

Това означава, че спортистът може да получи намалено наказание, ако може да докаже, че интравенозното преливане не е с цел да се допингира.

Превод и редакция: DarikNews