КНДР отново допусна инспекторите на ООН до ядрения си комплекс
КНДР отново допусна инспекторите на ООН до ядрения си комплекс / netinfo

Северна Корея възстанови достъпа на наблюдателите на ООН до ядрения си комплекс Йонбьон, предаде Ройтерс. Вчера Пхенян обеща да поднови работата си по демонтирането на произвеждащия плутоний обект съгласно споразумението със САЩ.

"Инспекторите на Международната агенция по атомна енергия отново имат достъп до всички съоръжения в Йонбьон, включително обекта за произвеждане на плутоний," каза дипломат, цитиран от Ройтерс.

МААЕ, която е базирана във Виена, все още не е коментирала информацията, но неин служител каза, че по-късно през деня ще има нови данни за статута на наблюдателите.

Северна Корея забрани достъпа на инспекторите в Йонбьон миналата сряда, разгневена от отказа на Вашингтон да я отстрани от списъка с държавите, подкрепящи тероризма. Пхенян и Вашингтон влязоха в спор за степента на проверките, необходими за ядреното разоръжаване на Северна Корея, припомня Ройтерс.

Американският Държавен департамент обяви, че е отстранил комунистическата страна от черния списък, след като Пхенян се съгласи на серия от стъпки за проверки на ядрените си обекти. Вчера Северна Корея обяви, че ще поднови демонтирането и ще възстанови достъпа на инспекторите от МААЕ.