/ iStock
Продажбата и употребата на кокаин и други наркотици не трябва повече да бъдат наказуеми. Това заяви кметът на Амстердам Фемке Халсема в интервю за нидерландски вестник, предаде Националната информационна агенция на страната АНП. Според кмета борбата с наркотиците е контрапродуктивна.

Пазарите на наркотици трябва да бъдат регулирани, за да се подкопае моделът на приходите на „безскрупулните престъпници“, каза тя пред вестника.

Нови правила: Без трева и алкохол в Амстердам

Говорител на Халсема уточни, че кметицата не се застъпва за "прибързана легализация", а за регулиране, което отнема трафика на наркотици от ръцете на престъпниците, както се случва, например, с контролираните законни доставки на канабис в заведенията, наричани кофишоп.

Това не е първият път, в който Халсема се застъпва за различна политика в областта на наркотиците. През октомври 2022 г. на конференция на тема "организирана престъпност" тя каза, че „войната с наркотиците не работи“. Кметът също така изрази надежда, че отделните държави ще започнат да гледат по различен начин на употребата на наркотици и че трябва да се формулира "алтернативна стратегия".

В началото на този месец кметът предупреди в коментар в британския вестник "Гардиън", че Нидерландия е изложена на риск да се превърне в наркодържава. „Нарастването на световната търговия с наркотици означава, че имаме нужда от международни решения“, пише Халсема.

Пред вестника тя заяви, че има пазар за стимуланти и че стотици години на репресии са постигнали "дяволски малко". „Около 80 процента от капацитета на полицията ни се изразходва за престъпления, свързани с наркотици. В Нидерландия и Белгия уличните цени на кокаина са абсолютно еднакви от години. Така че можете само да заключите, че невероятното количество усилия не е имало ефект върху пазара."

Европол: Европа се превръща в център за трафик на кокаин

Според Халсема вместо да се налагат репресии е по-добре да се събори моделът на приходите на престъпниците. „Аз съм част от нарастваща група от учени и администратори, които казват, че международната война срещу наркотиците има такива ефекти, че сега страдаме повече от нея, отколкото от самите наркотици.“
БТА