Клод Геан: Въпросът да се даде нещо в замяна на сестрите не е повдиган
Клод Геан: Въпросът да се даде нещо в замяна на сестрите не е повдиган / Снимка: Sofia Photo Agency

Генералният секретар на Елисейския дворец Клод Геан заяви, че възможността да се даде нещо в замяна на освобождаването на българските медицински сестри от Либия е "тема, която никога не е била обсъждана в разговорите", предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Търговските преговори между (филиала на ЕАДС) МБДА и либийските власти се водеха отдавна и ние никога не сме се намесвали, за да ускорим завършека им. Едва след пътуванията си до Триполи научих, че делегация на МБДА се намира в либийската столица от един месец", заявява Геан в интервю за вестник "Фигаро".

На въпрос за предполагаемото участие на шефа на службите за сигурност на Кадафи Муса Куса в извършването на атентата срещу самолета ДС-10 на компанията ЮТА над Нигер, Клод Геан заяви, че той не е обект на издирване.

"Той често идва във Франция за срещи с колегите си. Приемал съм го два-три пъти, когато работех във вътрешното министерство. Той ми съобщи от името на Кадафи, че либийският лидер желае по-добри отношения с Франция. Тогава помислихме, че може да има напредък по въпроса с българските медицински сестри. В самото начало му казах, че уреждането на този въпрос е предварително условие за сближаване на отношенията", казва Клод Геан.

На въпрос на "Фигаро" дали е вярно, че либийските власти са издействали оневиняването на шурея на Кадафи Абдала Сенуси, който е осъден във Франция на доживотен затвор за атентата срещу самолета ДС-10, в замяна на освобождаването на българските медицинските сестри, Геан отговаря, че това е абсурдно. "Френската съдебна система е независима. Изпълнителната власт не може да промени съдебно решение", заяви той.

По въпроса за доставянето на ядрена технология на "една диктатура", по думите на френската опозиция, Клод Геан изтъква, че Либия от 2004 г. вече не е под ембарго и желае да се върне в редиците на международната общност, затова няма нищо лошо тя да разполага с ядрена енергия за граждански цели.

В края на интервюто Клод Геан заявява, че президентът Никола Саркози няма нищо против съставянето на парламентарна анкетна комисия, която да разследва френско-либийските споразумения и условията на освобождаване на българските медици, защото няма нищо за криене.