Климатолози алармират за последиците от глобалното затопляне
Климатолози алармират за последиците от глобалното затопляне / netinfo

Климатолози от целия свят публикуваха след безсънна нощ, изпълнена с бурни дебати, обезпокоителна оценка за влиянието на глобалното затопляне върху нашата планета, предоха световните агенции.

Докладът на Междуправителствената група за оценка на климатичното развитие е изготвен на базата на изследване, извършено от 2500 учени от 130 държави в продължение на 6 години. С изводите, представени в доклада, ще бъдат запознати и лидерите на държавите от групата Г-8 по време на срещата им на върха това лято. Тази седмица групата заседаваше в Брюксел.

"Приключихме едно маратонско заседание, което беше продуктивно, но много уморително", заяви Раджендра Пачаури, председател на междуправителствената група.

Ако температурата на нашата планета надхвърли с допълнителни 2 до 3 градуса по Целзий тази от 1990 г., то тогава глобалното затопляне ще има негативни последствия върху всички райони на нашата планета, предупредиха климатолозите.

До 2080 г. до 3,2 милиарда души на планетата ще бъдат изложени на риск от сериозен недостиг на вода, а 600 милиона ще познаят глада, заради сушите, деградацията и осоляването на почвите, алармираха експертите.

Всяка година допълнителни от 2 до 7 милиона души ще изпитат на гърба си наводненията, най-вече в крайбрежните райони, където демографският натиск се повишава или в делтите на големите реки в Западна Африка и Азия, или по делтата на Мисисипи, твърдят учените.

Бедното население от развиващите се страни е най-уязвимо на промените на климата, обявиха учените на пресконференция по повод публикуването на доклада.

Експертите предупредиха, че между 20 до 30 процента от растителните и животинските видове на земята ще бъдат изложени на нарастващ риск от изчезване, ако температурите в глобален план превишат с 1,5 до 2,5 градуса по Целзий тези от 1990 г.

Китай, Саудитска Арабия, Русия и САЩ бяха държавите, които най-силно се противопоставиха на някои заключения в доклада и настояваха част от формулировките в него да бъдат променени. По този повод агенция Франс прес отбелязва, че раждането на доклада е било доста тежко.

Китай например се противопостави на пасажа от доклада, в който се казваше, че има много висок риск многобройни природни системи да бъдат засегнати от климатичните промени. Пекин оспори научната обоснованост на формулировката "много висок риск".

САЩ пък дори успяха да постигнат премахването на параграф, който ги засягаше пряко.

По този повод участник в заседанието в Брюксел отбеляза, че за първи път науката се поставя под съмнение по този начин от политиците.

Природозащитната организация "Грийнпийс" окачестви доклада като бегъл поглед върху апокалиптичното бъдеще на планетата. Природозащитниците от Световния фонд за дивата природа пък призоваха за спешна реакция на правителствата по света във връзка със заключенията на документа.

Междуправителствената група за оценка на климатичното развитие е създадена през 1988 г. от ООН и Световната метеорологична организация. Докладите му са признати от 192-те държави членки на ООН и са най-изчерпателните изследвания по въпроса за глобалното затопляне и промените на климата.