Климатичните промени в центъра на вниманието на срещата на Г-8 в Германия
Климатичните промени в центъра на вниманието на срещата на Г-8 в Германия / netinfo

В германския курорт Хайлигендам на Балтийско море днес се открива срещата на върха на Г-8. Очаква се на форума да бъде обсъдено противопоставянето между Съединените щати и западните им съюзници по въпроса за климатичните промени, както и опасенията на Русия, породени от плановете на САЩ да изградят противоракетен щит в Европа, предаде Франс прес.

Като бивш министър на околната среда, германският канцлер Ангела Меркел, домакин на форума от днес до 8 юни, си е поставила амбициозната цел да получи подкрепата на ръководителите от Г-8 (САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Италия, Канада и Япония) за постигане на споразумение за намаляване на вредните емисии, причиняващи парниковия ефект. На всички срещи ще има и представител на Европейската комисия, уточнява ДПА.

Меркел иска да убеди лидерите от Г-8, и най-вече правителството на президента на САЩ Джордж Буш, което не е ратифицирало протокола от Киото, да поемат конкретни ангажименти за периода след 2012 г., когато изтича срокът на действие на протокола от Киото, до 2050 г. да бъдат намалени наполовина вредните емисии газове в сравнение с 1990 г.

Тя иска да приобщи към тези усилия и страни в икономически подем като Китай и Индия, които са сред най-големите замърсители на околната среда в света.

Срещата на върха на Г-8 в Хайлигендам се очертава да премине при напрежение между Запада и руския президент Владимир Путин, който разкритикува "империализма" на САЩ, и обяви, че опитът с нова руска междуконтинентална ракета е пряк "отговор" на плана на Вашингтон да разположи в Европа елементи от противоракетния си щит.

В Хайлигендам лидерите на Голямата осморка ще обсъдят и международни въпроси, включително иранската ядрена програма, севернокорейската ядрена криза, борбата с тероризма, войните в Ирак и Афганистан, мирния процес в Близкия изток, кризата в Судан и статута на Косово, съобщава Ройтерс.

Европейският комисар за търговията Питър Манделсън изрази надежда на срещата да бъде постигнат компромис, за да бъде предотвратено забавянето с няколко години на постигането на споразумение за либерализиране на световната търговия. Форумът е жизненоважен за изхода от цикъла Доха в преговорите под егидата на Световната търговска организация (СТО), подчерта Манделсън, цитиран от Ройтерс.

Германските домакини възнамеряват да издействат обещания от участниците във форума за отпускане на помощи за развитието на Африка и борбата със СПИН. По-късно към лидерите от Г-8 ще се присъединят президенти на африкански държави и ръководителите на пет големи развиващи се страни в икономически подем - Китай, Индия, Бразилия, Мексико и Република Южна Африка.

Срещата започва следобед, но преди официалното откриване Ангела Меркел ще разговаря поотделно с всеки от останалите седем лидери. Най-напред тя ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе, а след това с Джордж Буш. Предвидени са разговори на Меркел и с италианския премиер Романо Проди, с канадския

министър-председател Стивън Харпър, с френския президент Никола Саркози и с Тони Блеър, за последен път в качеството му на британски премиер. Ангела Меркел ще се срещне и с руския държавен глава Владимир Путин.

Неофициалните срещи на ръководителите на най-развитите промишлени страни датират от 1975 г. със срещата на Г-6 във френския замък Рамбуйе (Канада се присъедини към Групата на най-богатите страни през 1976 г., а Русия - през 1998 г.).