Кипърските банки ще отворят врати на 26 март
Кипърските банки ще отворят врати на 26 март / снимка: Reuters

Повечето кипърски банки ще отворят врати на 26 март, съобщи Централната банка на островната държава.

Двете проблемни банки - Банката на Кипър и Кипърската народна банка трябва да отворят на 28 март, предаде ИТАР-ТАСС. Това задържане е свързано с необходимостта от адаптиране на техните компютърни системи.

Според приетото от Брюксел днешно решение по антикризисната програма за Никозия, Кипърската народна банка подлежи на закриване, а депозитите от нея ще бъдат преместени в „Банк ъф Сайпръс" за създаването на „добра банка".

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще продължи да предоставя финансиране на кипърски банки, след като островната нация успя да достигне до спасителна сделка с кредиторите от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ), предава агенция Фокус.

„Управителният съвет взе решение да не отхвърля искането за предоставяне на спешна помощ за осигуряване на ликвидност от Централната банка на Кипър, в съответствие с действащите правила", гласи изявление на ЕЦБ, цитирано от АФП.

От своя страна САЩ заявиха, че е решаващо за Кипър да възстанови финансовата си стабилност и растеж. Изказването на Вашингтон дойде, след като ЕС и МВФ се договориха за 10 млрд. евро спасителен план за островната държава, предаде АФП.

„Изключително важно е да се положат основите за връщане на финансовата стабилност и растеж в Кипър. Ангажимента на Европейската централна банка да осигури ликвидност е важно в това отношение", подчертаха от американското министерство на финансите.