/ БГНЕС
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се извини заради убийството на южнокореец в морето, наричайки случилото се "неочаквано и позорно събитие", съобщиха от кабинета на президента в Сеул.

Служителят по риболовния контрол на Министерството по морско дело и рибарство на Южна Корея е бил застрелян във вторник от севернокорейски войници, а Сеул каза, че тялото му е било запалено, докато било още във водата, очевидно като предпазна мярка срещу коронавирусна инфекция.

Ким Чен Ун екзекутирал петима служители, критикували го

Това беше първото убийство на южнокорейски гражданин от севернокорейските сили от десетилетие насам и предизвика възмущението на Сеул.

Ким се извини "за разочарованието на президента Мун и южнокорейците", вместо да им помогне пред лицето на "злокобния коронавирус", каза Су Хун, съветникът по националната сигурност на Южна Корея.

Извиненията от Пхенян – приписано лично на Ким - са изключително редки и съобщението идва в момент, когато междукорейски връзки са в дълбоко замразяване на фона на конфликт в ядрените преговори между Пхенян и Вашингтон.

В писмото Пхенян призна, че по мъжа било стреляно поне десет пъти, тъй като той „е влязъл незаконно в нашите води“ и е отказал да се идентифицира правилно.
Граничните служители открили огън по него в съответствие с действащите инструкции, се казва в него.

Военни служители в Сеул твърдят, че мъжът е бил разпитван, докато е бил във водата в продължение на няколко часа и е изразил желание да избяга на север, но е бил убит след "заповед на висшия орган".